Dok smo u vijestima pratili epidemiju koronavirusa u dalekoj Kini nismo ni slutili da će se isti scenarij preseliti i na naše tlo. Nevidljivi virus postao je globalna prekretnica zbivanja, razmišljanja i djelovanja. Iako mjere predstrožnosti pomalo popuštaju i dalje nismo ni zaštićeni ni sigurni. Redovno maštamo o tome kako će naša svakodnevica izgledati nakon epidemije. Odgovor smo potražili u Kini gdje se život polako normalizira, a detalje smo saznali od naših partnera iz tvrtke UniQat.

Kakav je trenutno život u Kini?

Život je trenutno u fazi pokušaja povratka u normalu. Poslovni i društveni tijekovi su značajno poremećeni udarom virusa na ekonomiju i živote. Kina je i prije epidemije bila online-first zemlja, a trenutno se mnoge offline stvari sele online ogromnom brzinom jer se je život dobrano preselio tamo. Iza nas je najgore razdoblje što se tiče bolesti i samog virusa, ali kako nam je danas skoro #100danaBezPrihoda (ispravila me draga da mi je matematika kriva i pokazala mi datum zadnjeg posla) jasno je da ekonomski period koji slijedi također neće biti lak.Tapkamo na mjestu pokušavajući se što bolje pripremiti na situaciju koja dolazi kako bi mogli i naše poslovanje prilagoditi tome. To je poslovno. Što se životne perspektive tiče koju je omogućio dobar prethodni poslovni period, super nam je. Imamo vremena za učiti, kuhati, čitati i dodatno se educirati. 

Kako vidite ovogodišnju sezonu vjenčanja? Mislite li da će biti moguće održati vjenčanja u kasnijim ljetnim mjesecima?

Ovu sezonu vjenčanja uopće ne vidim. U našoj regiji preskočena je u cjelosti. U našem gradu ljeta su iznimno topla, a da možete shvatiti koliko topla, podijelit ću s vama priču koja mi se usjekla u sjećanje. Pred otprilike dvije godine gledao sam interview sa dečkom iz afričke zemlje u kojem je izjavio kako mu je tu prevruće i da se vraća doma u Afriku dok ne prođu vrućine. Tako da ako vjenčanja uopće bude, neće prije rujna...

Susrećete li se s otkazivanjima vjenčanja ili tek odgodama za neke druge termine?

Svi upiti i razgovori koje smo vodili utihnuli su, a sve rezervacije koje smo imali su otkazane i novac je vraćen. Previše je komponenta i stvari van naše kontrole da bismo mogli dati kvalitetan savjet mladencima. Ova je situacija definitivnon nezavidna. 

Kakva su vaša predviđanja po pitanju tržišta vjenčanja?

Iskreno, za sada je još uvijek prerano za reći kako će se stvari odvijati. Jedino što je sigurno je da će se u nadolazećem periodu sve nacije okrenti domaćem turizmu i tvrtkama za organizaciju evenata tako da je ovaj wild river rafting tek na početku, zaključio je Martin Štokić iz UniQat-a

Photo by UniQat studio