U trenucima globalne krize uzrokovane pandemijom koronavirusa kada su zabranjena okupljanja, druženja te se sve svodi na stroge mjere minimiziranja kretanja i boravka u kućama, nekima od nas urušeni su snovi o održavanju dugo planiranog vjenčanja.

Vjenčanja sama po sebi za mladence predstavljaju životnu prekretnicu i proslavu ljubavi uz dobru zabavu okupljenih uzvanika, prijatelja i rodbine. Iako je trenutno cijeli svijet zastao na trenutak, odgode vjenčanja za neke su parove neutješna stvarnost. Odgode termina i prebacivanje zakazanog slavlja za sljedeću godinu mnogima nije opcija.

Neovisno koji su razlozi i pitanje žurnosti sklapanja braka, odlična vijest stigla je iz Ministarstva Uprave. Uskoro će se najvažnije DA u životu pojedinca moći izreći i potvrditi putem online usluge vjenčanja. Nije riječ o simboličnom činu vjenčanja već o onom koji ima sve zakonske okvire.

Pandemija koronavirusa rezultirala je pojačanom digitalizacijom javne uprave odnosno uvođenjem novih e-usluga. E-vjenčanja samo je jedna od tih usluga koja će našim parovima olakšati sklapanje braka. Trenutno je u fazi razvoja, a građanima će omogućiti online prijavu kod matičara, odabir termina i lokacije.

Trenutno će se e-vjenčanja nametnuti kao jedno od rješenja po pitanju sklapanja braka u doba pandemije, a u budućnosti će sasvim sigurno biti od koristi za sve one koji ne žele velika vjenčanja, okupljanja i proslave.