Napokon znamo kada i kako će popustiti mjere koje su bile uvedene uslijed epidemije bolesti covida-19. Pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti, aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije odvijat će se u tri faze. Prva faza započet će 27. travnja, druga faza 4. svibnja te treća faza 11. svibnja.

U prvoj fazi omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra te onih koji obavljaju određene uslužne djelatnosti (primjerice postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, fotostudio). Od ponedjeljka ćemo se voziti javnim gradskim i prigradskim prijevoznim linijama i brzobrodskim linijama za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom. Svoju će djelatnost obavljati knjižnice, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare.

Od 4. svibnja moći ćemo koristiti usluge frizera, kozmetičara, pedikera i sličnih djelatnosti. U punom opsegu počet će raditi i javni zdravstveni sustav.

U trećoj fazi planirano je pokretanje aktivnosti kao što je rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama, svoja vrata otvorit će trgovački centri, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. Trebale bi se počet održavati laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbe te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju. Ova faza planirana je za 11. svibnja, a od tog datuma bit će omogućeno okupljanje do 10 osoba na jednom mjestu, uz pridržavanja mjera fizičke udaljenosti.

Činjenica da će se od sredine svibnja moći okupiti do deset osoba zapravo znači da će se moći održati i manja vjenčanja. U ovoj trećoj fazi razmišljat ćemo o vjenčanju u zaista uskom krugu ljudi, ali već sljedeća faza predviđa okupljanje do 30 osoba.

Mladenci koji su ove godine imali namjeru stupiti u brak, uz prisustvo manjeg broja ljudi, mogu nastaviti planirati svoje vjenčanje. Tim više ukoliko njihovi uzvanici ne putuju iz drugih zemalja jer ćemo na takvo popuštanje mjera morati još malo pričekati.

 

Izvor: Jutarnji list, Index.hr       Fotografija: Pinterest