Modna agencija N Model Croatia na našem tržištu zastupa više od četerdeset modela, a u skoroj budućnosti zahvaljujući poslovnoj suradnji s kolegama iz IM studio modelmanagament planiraju s osvojiti i inozemno tržište. Vlasnica i osnivačica ove uspiješne modne agencije je Nikolina Matić koju smo zatražili odgovore na pitanja vezana za svijet modelinga, događanja iza kulisa te kako je u ulozi modela biti prisutan u svijetu vjenčanja.

Zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, dnevni ritam značajno se izmjenio,  užurbani radni tempo zamijenio je mirniji kućni ambijent. Dani bez snimanja reklama, editorijala, kampanja, tečajeva za modele i sastanaka do daljnjeg ostaju surova realnost.

Neki modeli su više angažirani, a neki manje što prvenstveno zavisi o trenutnoj potražnji na tržištu i zahtijevima klijenta što za modele znači uzbudljiva iščekivanja vezana za radni angažman, a kada jednom dobiju posao to je prilika koju trebaju maksimalno iskoristiti, prikazati se u najboljem svjetlu kako bi ostavili pozitivan dojam za neke buduće projekte, istaknula je Nikolina te naglasila da je unatoč velikoj konkurenciji među modelima atmosfera u agenciji fantastična, pružaju si međusobno podršku te su se do sada izgradila i neka nova prijateljstva.

U svakoj profesiji pa tako i u svijetu modelinga postoje mjeseci, razdoblja u godini kada je opseg posla značajno veći. Možete li izdvojiti najaktivniji period godine po pitanju promidžbenih aktivnosti koje uključuju snimanje kampanja, editorijala?

Što se tiče najaktivnijeg doba godine, moram reći da je u današnje vrijeme svako doba aktivno. Sve više brendova izlazi na tržište pa tako samim time je i potražnja za snimanjem veća, ali ipak ako trebam izdvojiti to bi onda bilo proljeće. Tada svi imaju najviše inspiracije, snimaju se tv reklame, videa, kampanje, katalozi, sve za potrebe vjenčanja.... Možemo zaključiti da je najuzbudljiviji tempo nakon fashion weeka.

Do sada ste imali priliku surađivati s dobavljačima koji su specijalizirali svoje usluge i proizvode u svrhu vjenčanja, tog jednog od najvažnijih dana u ljubavnom životu. Vjenčanjima pridajemo posebnu važnost, a kakva su vaša iskustva kada su u pitanju snimanja s naglaskom na vjenčanje?

Snimanja za vjenčanja su uvijek nekako posebna, ispriča se jedna sasvim drukčija priča, bude bajka jednom riječju. Neki od modela po prvi puta u životu odjenu vjenčanicu, pa i sam taj doticaj modela i vjenčanice bude nevjerovatan, ozari se odmah osmijeh na lice, modeli zamišljaju svoje vjenčanje, odmah se stave u uloge mlade, barem ovo sto znam za ženski rod, a muški su malo drukčiji po tom pitanju, a to znamo svi je’l tako?

Sa snimanja za vjenčanja ne želiš otići koliko bude lijepo i romantično. Na takvim snimanjima se model može i smijati koliko ga je volja jer prave emocije moraju izaći kako bi se sve predočilo budućim pravim mladencima. Sve nekako ide lakše na takvim setovima, nitko ne mari za vrijeme, nitko ne traži pauzu, nikome ništa ne smeta, ideje samo nastaju, bude jako kreativno, svi nekako imaju više razumijevanja jedni za druge i žele sve to oblikovati u jednu priču.....svi su zaista tamo, kao da se događa ceremonija, zato uvijek I izgleda sve tako stvarno. Svi su maksimalno uživljeni u svoje uloge. U takvim situacijama se ne reklamira samo jedan brend, svakome se pridaje pozornost. Trudimo se na setu izreklamirati druge kao što su lokacije, hoteli, sale, slastice ....što u modnim snimanjima ne bude toliko bitno. Moram naglasiti da se za takva snimanja odabiru modeli najčešće s iskustvom, a ne anonimci. Razlog je vrlo jednostavan jer je model već naučen na sve, na razna snimanja i odmah je u startu lakše raditi sa nekim tko ima iskustva i lakše će se prilagoditi cijeloj atmosferi, ekipi te ujedno i pripomoći ostatku u idealizaciji njegove zamisli. Kada je fokus na snimanju samo vjenčanica, tada je sam dizajner u prvom planu jer je logično da mora predstaviti nadolazeću kolekciju za buduće mladenke. Pretežito budu snimanja u studiu, model tada snimi od 8 do 10 modela vjenčanica. Za svaku vjenčanicu model se mora prilagoditi primjerice ako je vjenčanica boho, onda sve treba biti opušteno bez pretjeranog poziranja.

Na žalost pandemija utječe na sve pa tako i na vjenčanja. Trenutno nema snimanja, čekamo da se sve dobro završi kako bismo ponovno mogli pomoći budućim mladencima oko njihovog najvažnijeg dana u životu, a to je da im predočimo sve nadolazeće trendove, lokacije itd. I za kraj jedan maleni savjet za sve nas, strpimo se još malo, sve prođe u životu,pa će tako i ovo ludo vrijeme koje nas je zadesilo....biti će vremena za sve, bitna je ljubav dvoje mladih ljudi, a ona sve pobjeđuje, zaključila je Nikolina Matić iz N Model Croatia.

Photo: Mihoci; privatni album